| Autor |
Wiadomość |
|
anonimowy02
|
Tytuł: tax credits Napisane: 15 maja 2006, o 13:02 |
|
|
|
|
Jeszcze jedna sprawa do wyjasnienia. Otoz zyski spolki LTD sa opodatkowane wedlug tzw. corporation tax
Zyski od 0-10.000 funtow 0% pod warunkiem iz pieniadze pozostaja w spolce w innym wypadku 19%
zysk 10.000 - 300.000 funtow 19%
powyzej 300.000 funtow 30%
z tym ze zyski z przedzialu 0-50.000 funtow podlegaja tzw. "marginal relief" czyli max. podatek 19% placimy tylko wtedy gdy zarobimy cala te kwote lub wiecej jesli zarobimy mniej to procent podatku jaki nalezy zaplacic spada proporcjonalnie do zarobionej kwoty. Czyli w przypaku zyskow w okolicach 20000 funtow, procent podatku jest w okolicy 12%
Procent podadku dla "marginal relief" oblicza sie wedlug specjalnego wzoru.
Pojawia sie pytanie, to ile w sumie musze zaplacic podatku? przeciez musze zaplacic dodatkowo podatek od dywidendy.
Otoz wedlug prawa brytyjskiego przysluguje tzw. "dywident credits" czyli mozna sobie wyplacic do 27000 funtow w dywidendach uzyskujac jednoczesnie kredyt od Irland Revenue na zaplate 19% podatku.
Teoretycznie placimy ten podatek i jest on uwzgledniany na zeznaniu podatkowym jako zaplacony, jednak w praktyce go nie placimy poniewaz pieniadze na zaplate dostajemy od IR.
Czyli z punktu widzenia US w Polsce i innych krajach podatek zostal zaplacony. I to chyba bylo intencja ustawodawcy w Wielkiej Brytani, poniewaz zacheca obcokrajowcow do rejestrowania przedsiebiorstw w UK i zakladania spolek LTD prawa brytyjskiego.
|
|
| Góra |
|
 |
|
GBritain.net |
Tytuł: Linki sponsorowane:
Napisane: dziś |
Asystent forum

11:30 am
|
|
Góra |
 |
|
|
|
anonimowy02
|
Tytuł: podatek po 21 miesiacach dzialalnosci Napisane: 18 maja 2006, o 20:15 |
|
|
|
|
Zapomnialem wczesniej wspomniec o pewnej waznej kozysci z faktu posiadania sp zoo.
Na zaplacenie podatku masz 9 miesiecy od zakonczenia roku finansowego spolki, czyli w praktyce pierwszy podatek placisz dopiero po 21 miesiacach od rozpoczecia dzialalnosci.
Istnieje jeszcze przepis iz raz na 5 lat mozna rozszerzyc rok finansowy spolki o max 12 miesiecy. Wiec jesli ktos skorzysta z tego przepisu w pierwszym roku dzialalnosci to pierwszy podatek bedzie musial zaplacic dopiero po 33 miesiacach!!! W miedzyczasie mozna te pieniadze inwestowac w rozwoj przedsiebiorstwa.
W Polsce z tego co slyszalem to nalezy wplacac jakies zaliczki do urzedu skarbowego co miesiac. Polska to naprawde chory kraj. Ktos kto decyduje sie na ryzyko zwiazane z dzialalnoscia gospodarcza i od razu dostaje mlotem po glowie od Polskiego rzadu.
Rzad Wielkiej Brytani wprowadzil takie przepisy aby ulatwic start nowym przedsiebiorcom.
Jest to o wiele lepsza polityka poniewaz wprawdzie rzad brytyjski dostanie mniej z podatkow i pozniej anizeli dostalby gdyby ktos byl zatrudniony na PAYE. To jednak uczy to przedsiebiorczosci.
W moich postach przedstawiam recepte jak placic mniej podatkow w UK i uniknac podwojnego opodatkowania w Polsce.
Prosze jednak pamietac iz wiele osob poczatkowo zaklada spolki po to aby placic mniejsze podatki, jednak czesc z nich zaczyna w koncu zatrudniac pracownikow. W ten sposob poszerza sie grono malych przedsiebiorcow, ktorzy nie sa obciazeniem dla panstwa natomiast dzieki nim powstaja nowe miejsca pracy.
Jest to wyraznie widoczne np: w branzy budowlanej.
Ktos kto jest doskonalym specjalista w danej dziedzinie dostaje tak duzo zlecen iz nie jest w stanie wykonac ich sam wiec zaczyna on zatrudniac dodatkowych pracownikow aby sprostac rosnacemu popytowi na jego uslugi.
|
|
| Góra |
|
 |
|
joa123
|
Tytuł: Re: Decyzja Urzędu Skarbowego w sprawie podatku !!! Napisane: 28 wrz 2008, o 11:36 |
|
| Nowy użytkownik |
 |
|
|
A co jeśli pracuje się w Uk około 3 lat ? Ostatnio w Pl wymieniałam dowód i zamedlowana jestem w Polsce. w związku z tym wypełniałam NIP 3 i wpoisałam miejsce zameldowania i zamieszkania w POlsce.
JEdnak uważam, ze ośrodek życiowy mam w UK. Czy złożenie tego Nip-u nie przeczy temu. Złożyłam tak ponieważ niechciałam stracić mieszkania (wymagają zameldowania w spółdzielni), wymiada dowodu osobistego.
Teraz zastanawiam się czy nie składac wniosku o abolicję, ale nie wiem czy ten NIp3 tego nie skomplikuje i czy nie bede musiala się rozliczac z tego podatku.
|
|
| Góra |
|
 |