| Home Forum Classifieds Gallery Chat room Articles Download Recommend Advertise About Us Contact
GBritain.net - forum - Londyn, Anglia, Szkocja, Wielka Brytania
Teraz jest 8 wrz 2010, o 05:30

Strefa czasowa: UTC + 1

Autor Wiadomość
 Tytuł: Opieka a świadczenia z NIN ?
PostNapisane: 2 sie 2008, o 14:11 
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Witam.
Mam pytanie. Chodzi mi o dwie kwestie.
PIerwsza. CZy w przypadku śmierci osoby z rodziny w PL jest wypłacane z zakładu ubezpieczeń jakieś świadczenie w UK. Wiem, że w POlsce jeżeli ktoś pracuje w takich przypadkach wypłacana jest jakaś kwota. Wystarczy dołączyć akt zgonu. Jak to jest w UK?
Pytam czysto teoretycznie, ja to po prostu zaniedbałam i i tak już napewno za późno.

Druga sprawa.
Interesuje mnie kwestia opieki nad starszą osobą, nazwijmy ,,nieuleczalnie chorą,,. Ja przez cały czas pracowałam w Uk. Czy w przypadku powrotu do PL należy mi się jakaś zapomoga, świadzczenie w związku z opieką ? Mam nadzieje, że nie będzie takiej potrzeby. Ale z drugiej strony nie wyobrażam sobie pogodzić dwóch rzeczy 24 h opieki z pracą w Pl. Dlatego pytam. Zapewne istnieje jakaś kwalifikacja w zależności od choroby.

Z góry dziękuje za wszelkie odpowiedzi i pomoc. Ewentualnie gdzie mam się zwrócić w Uk aby się czegoś w tym temacie dowiedzieć ?

Odpowiedz z cytatem  

GBritain.net

Tytuł: Linki sponsorowane:                                        Napisane:   dziś

Asystent forum

11:30 am

Tytuł: Re: Opieka a świadczenia z NIN ?
PostNapisane: 19 sie 2008, o 09:09 
Moderator
Moderator

Lokalizacja: Na PW prosze pisac tylko w sprawach zwiazanych z dzialaniem forum !
co do pierwszej czesci pytania to sa specjalne benefity na ten cel - jak znajde to ci podam.
Co do drugiej czesci pytania to aby otrzymac taki benefit musisz mieszkac i pracowac w uk.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 28 wrz 2008, o 11:44 
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Dziękuje za odpowiedzi.
Eliss byłabym wdzięczna gdybyś wkleiła linki, jak je znajdziesz oczywiście.

Co do drugiej części pytania. Benefity - chyba byłaby możliwość transferu takiego benefitu ? Przecież nie można się kimś opiekowac na odległość. Cały czas tam pracowałam.
Wychodzi na to, ze w UK jak się pracuje to wszystko jest OK. Ale jak juz jakiś problem to zostaje się bez pracy, bez pieniędzy, bez niczego, benefitów, opieki itp. Tylko dlatego, ze się ma rodzine w innym kraju.

W polsce nic nie załatwie bo przeciez mi się nic nie będzie należało jak wszystkie podatki i składki płaciłam w UK.

Jeszcze mam pytanie jak długo po powrocie do Polski obejmuje mnie ubezpieczenie zdrowotne ?

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 30 wrz 2008, o 12:21 
Moderator
Moderator

Lokalizacja: Na PW prosze pisac tylko w sprawach zwiazanych z dzialaniem forum !
na temat pomocy finansowej na takie cele informacje znajdziesz tu
http://www.direct.gov.uk/en/MoneyTaxAnd ... /index.htm
Funeral payments -
Komu się należy tego rodzaju pomoc?
Masz szansę otrzymania Funeral Payments, ale zależy to od twoich dochodów, więzi łączących cie z osoba zmarłego oraz wysokości wszystkich innych środków pieniężnych, które masz do dyspozycji w takiej sytuacji.
By móc uzyskać Funeral Payments osoba zmarła musi być stałym rezydentem w Wielkiej Brytanii oraz pogrzeb musi odbywać się w kraju.

Co do tematu Benefitow - przepisy sa jasno okreslone - osoba nie pracujaca w uk nie ma prawa do zasilkow. Kazdy kto nawet mieszka w uk a traci prace traci rowniez prawo do wiekszosci zasilkow. Wowczas jedyny zasilek jaki pozostaje jest zasilek dla szukajacych pracy.
Jezeli chodzi o opieke nad starsza lub niepelnosprawna osoba to aby pobierac zasilki na ten cel musisz zamieszkac w uk wraz z podopieczna.

Ubezpieczenie zdrowotne - rowniez prosta odpowiedz nie pracujac w uk nie placisz skladek na ubezpieczenie zdrowotne. To co do tej pory wplacone zostalo idzie na skladki emerytalne.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2008, o 21:50 
Nowy użytkownik
Nowy użytkownik

Według mnie coś tutaj nie gra. Jeżeli ja płacę składki na ubezpieczenie społeczne to powinnam miec możliwość korzystanie ze świadczeń jeżeli jest taka potrzeba. Przecież jesteśmy w Uni i logiczne jest to , że jak rodzic mieszka w Polsce to ja musze być mobilna i się przenieśc.

Ja rozumię, że w kazdym kraju obowiązuje jakies prawo. Ale dlaczego ja mam być pokrzywdzona tylko dlatego, ze pracowałam poza granicami kraju. A co z koordynacją świadczeń w UE?

To moze mam się starać o świadzzcenia z Polski ponieważ rodzic jest tutaj, z Polski wyślą mnie do UK, ponieważ tam pracowałam. A w Uk wyślą mnie do POlski ponieważ się przeniosłam tutaj. Wniosek: jak przyjdzie co do czego to nic nikogo nie obchodzi. NAwet na ubezpieczenie zdrowotne niema co liczyć.

A co z pracodawca (agencja)? Przecież w Polsce przysługuje 60 dniowy zasiłek pielęgnacyjny na wypadek takiej sytuacji. Zapewne w przypadku agencji nie ma na co liczyć. Tak tylko pytam już teoretycznie, takie moje rozważania.

Odpowiedz z cytatem  
PostNapisane: 3 paź 2008, o 23:20 
Moderator
Moderator

Z tym pytaniem to juz nie do mnie

Odpowiedz z cytatem  

Strefa czasowa: UTC + 1